depresyonun-etkileri-nedenleri

Depresyonun Etkileri ve Söylediği Yalanlar

Depresyon, günümüzde en çok karşılaşılan psikolojik problemlerden bir tanesidir. Depresyonda olan kişi, kendi kendine çok fazla düşünür ve bu düşündüğü şeyler genellikle olumsuz şeyler olur. Lakin kişi bu düşünceleri hayatın gerçekliği zanneder. Bu düşünceleri çok fazla dikkate alır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, o an depresyondan dolayı, depresyonun size söylediği yalanlarla muhatap oluyorsunuz. Depresyonun Etkileri ve Söylediği Yalanlar başlıklı konumuzda bu durumlardan bahsedeceğiz.

Başlayalım.

Depresyonun kişiye en çok söylediği yalanlardan bir tanesi “Asla iyileşmeyeceksin.” düşüncesidir. Depresyon yaşayan kişi kendisini dipsiz bir kuyuda, sanki hep aşağı düşüyormuş gibi hissedebilir. Ya da hep dipteymiş gibi. Dikkat edilmesi gereken nokta dünya aslında öyle bir yer değil. Depresyonda olduğunuz için böyle hissediyorsunuz ve şöyle düşünebilirsiniz: Eski halinizi düşündüğünüzde, eski fotoğraflarınıza baktığınızda sanki o eski mutlu halinizi bir daha göremeyeceğinizi hissedebilirsiniz. Sakın buna kanmayın. Depresyonun söylediği bir yalan aslında bu. Bir çok insan depresyondan kurtulup, eski haline yada daha da iyi haline dönüşebiliyorlar. O yüzden bizim ihtiyacımız olan şey; biraz çaba, biraz irade ve sağlam bir psikolojik tedavi.

Depresyondaki kişi çoğunlukla etrafındaki insanlara, kendisiyle ilgilenen insanlara yük olduğunu düşünür. Bundan dolayı da suçluluk ve utanç duyguları hissedebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta; Çevremizde bizi seven, bizimle ilgilenen insanlar var. Muhtemelen bizi karşılıksız seviyorlar. Bizi sevdikleri için bizimle ilgileniyorlar. Ama depresyonda olduğunuz için herkese yük oluyormuş gibi, herkese ekstra bir sıkıntı çıkartıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bu, sadece depresyonda olduğunuz için hissettiğiniz bir düşünce. Onların hayatınıza katkı sunmasını kabul etmeli, yardım etmelerine izin vermelisiniz.

depresyon-hali
Depresyon Hali

Depresyondaki kişi çoğunlukla evde oturmak ister. Dışarı çıkmak istemez. Kendisini sosyal anlamda biraz izole eder. Daha önce yaptığı işleri yapmak konusunda bazı problemler yaşayabilir. Bir süre sonrada kişi kendini suçlamaya başlayabilir: “Ne kadar tembel bir insanım.”, “Beceriksiz bir insan oldum.” diyebilir. Halbuki şuna dikkat etmek lazım: Depresyon bazı alanlarda problem çıkartıyor. Nedir bunlar? Odaklanma, konsantrasyon, uyku gibi belli alanlarda ciddi anlamda sorunlar çıkarmaktadır. Tembelliğinizin depresyonun ortaya çıkardığı belirtilerden ve sorunlardan kaynaklandığını unutmamanız çok önemli.

Depresyonun söylediği yalanlardan bir tanesi de “Kimse seninle görüşmek istemiyor. Kimse seni aramıyor. Değerli olsan arayanın olurdu.” sözleridir. Depresyon yaşayan kişi, kişilik algısında, benlik algısında bir değersizleşme hisseder. Normalde olduğundan kendini daha yetersiz, daha çirkin, daha önemsiz hissedebilir. Aslında olan şudur: Kendimizi daha değersiz hissettiğimizden sosyal anlamda biraz geri çekiliyoruz. Etrafımızdaki insanları aramaktan vazgeçiyoruz. Peki o zaman ne oluyor? Zannediyoruz ki herkes bizi aramak zorunda. Aramadığımız için kişileri, aramalar azaldığından “Beni unuttular. Benden vazgeçtiler.” diye düşünmeye başlıyoruz. Halbuki onlar aramıyorsa sizi, siz aramaya devam edin. Kendinizde belki bir istek duymayacaksınız, bir heves görmeyeceksiniz ama dikkat etmek, kendini zorlayabilmek çok önemli bu konuda.

Depresyon, birçok şeyin bir araya gelmesiyle, sanki domino taşlarının birbirine etkisiyle çıkan bir problemdir. O yüzden depresyon konusunda kendinizi suçlamayın.

Depresyonun Etkileri ve Söylediği Yalanlar adlı yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazıya kadar esenle kalın.

1 Yorum var “Depresyonun Etkileri ve Söylediği Yalanlar

  1. Depresyona girmenin en büyük sebebi belkide arkadaş çevresinden sıkılmak olabilir. Yalnız kalmamak gerekir arkadaş desteği her zaman önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

gereksiz-insan-tipleri Önceki Yazı Hayatınızda Olmaması Gereken İnsan Tipleri
hayir-diyebilme-sanatı Sonraki Yazı Hayır Diyebilmek