Doğru Karar Nasıl Verilir
Doğru Karar Nasıl Verilir adlı yazımızda size doğru kararlar alabilmek için izlemeniz gereken adımlardan bahsedeceğim.
Başlayalım.
Hayatımız boyunca bir çok kez karar verme durumuyla karşı karşıya kalmışızdır. Bu karar verme durumu bazen kolay olabilirken bazen de ciddi anlamda bizi sıkıntıya sokacak seviyede zor olabilmektedir. Hatta böyle durumlarda kendimize şöyle söylemişliğimiz de vardır belki: “Keşke başka biri olsa da benim yerime bu kararı o verse.” Lakin işin geleceği son nokta yine o kararı bizim vermemizdir. Peki doğru bir karar alabilmek için nasıl bir yol izlemeliyiz?
İlk bahsedeceğim nokta; ortadaki sorunu, problemi açıklığa kavuşturmamız lazım. Nedir? Etraflıca ele alıp, hangi problemle karşılaştık, nelerle uğraşıyoruz, sonrasında ne gibi ihtimaller var gibi her türlü olasılığı göz önüne almamız lazım. Düşünceyi kolaylaştırmak adına sakin bir zamanda önümüze kağıt kalem alarak bu problemi önümüze yazarak ortaya koyabiliriz.
Problemi net bir şekilde ortaya koyduk, artık kafamızda bir resim oluştu. “Hangi problemle karşı karşıyayız ve nasıl bir karar vermek zorundayız?” İkinci adımda yapmamız gereken, problem hakkında maksimum bilgiye erişmek, o konuda bir araştırma yapmak. “Nasıl bir durumla karşı karşıyayız? Risk olarak karşımızda neler var? Olumlu olarak neler var?” Bir konuda ne kadar çok bilgiye sahip olursak o konuda kesin bir karar verme ihtimalimiz o kadar artar.
Sonrasın da etrafımızdaki insanların fikirlerini almak çok önemli. Lakin burada şöyle bir ayrıntı var: Bazı insanlar çevredeki insanların fikirlerini alırken onların çok fazla etkisinde kalır. Bu durum onlarda daha fazla kararsızlığa yol açabilir. Bunun için bir denge noktası önereceğim size. Diğerlerinin fikri %49 da kalmalı. Kendi düşünceleriniz, daha önceki adımlardan elde ettiğiniz sonuçlar yüzde %51 bir orana sahip olmalı. Diğer insanların söyledikleri önemli ama asıl önemli olan sizin verdiğiniz karar ve düşünceniz.
Anlattığımız bütün bu noktalardan sonra, olası sonuçları öngörme durumuna bakacağız. Ne yaparsanız, nasıl bir sonuçla karşılaşırsınız? Elinizde böyle bir ihtimaller opsiyonu oluşturursanız eğer -bunu yine yazılı olarak, düşünerek yapabilirsiniz yazılı düşünme yoluyla- sonrasında karar verme anına gelirsiniz. Çoğunlukla karar verme de sorun yaşayan insanlar bu noktada risk almaktan kaçınacaktır. Lakin alınan en ufak bir karar dahi aslında risktir. Karar için tüm aşamalara hazırlanılsa da en sonunda kesin bir şekilde kararı vermeniz gerekir. Karar veremezsek bu durum bir kısır döngü haline gelir. Kararsızlıklar, üst üste gelip bizi hayata dair kıstırabilir. O yüzden iyisi ile kötüsü ile karar vereceksiniz. Çünkü hayat her zaman risklerle birlikte ilerler. Unutmayın, olumsuzluklar alınan riskler yüzünden olsa da iyi şeyler de hep riskler sonucu oluşur.
Doğru Karar Nasıl Verilir adlı yazımız sonuna geldik. Bir sonraki yazıya kadar esenle kalın.