Erkekler ve Uyku: Bilmeniz Gereken Bazı Gerçekler
Uyku, optimal vücut fonksiyonu için temel bir süreçtir ve uyku düzenlerinde çeşitli cinsiyet farklılıkları vardır. Yeterli uyku, gün boyunca daha iyi hissetmenizi ve performans göstermenizi sağlar. Doğru yatağa sahip değilseniz, uyku bozukluğu yaşarsınız ve gününüz felaket ile sonuçlanabilir. Peki cinsiyet uykuyu etkiler mi? Erkekler ve Uyku: Bilmeniz Gereken Bazı Gerçekler başlığı altında bazı ilginç gerçeklere göz atacağız.
1. Erkekler kadınlardan daha az uyku alır
Erkekler kadınlardan daha az ve daha az kaliteli uyku alırlar. Ayrıca, daha derin uyku aşamalarında daha az zaman harcar ve daha düşük uyku verimliliği ile daha hafif uyurlar. Genellikle kadınlardan daha az uyku aldıklarını bildirirler.
2. Erkekler daha az uyku bozukluğu yaşarlar
Erkekler daha az uyku saatlerine sahip olsalar ve derin uykuda daha az zaman geçirseler de, kadınlardan daha iyi uyku eğilimi gösterirler. Uykusuzluk cinsiyete göre karşılaştırdığınızda, erkekler daha yüksek bir uyku kalitesine sahiptir ve uykusuzluktan muzdarip olma olasılıkları daha düşüktür.
Hormonlar ve dinlenme arasında bir bağlantı vardır, bir kadının hayatındaki önemli hormonal kilometre taşları ile kadınlar erkeklerden daha fazla uyku eksikliğine eğilimlidir. Duygu durum bozuklukları şikayetinde bulunurlar. Çünkü kadınlar kaygı ve depresyona daha fazla maruz kalma eğilimindedir, bunların hepsi uyku eksikliğine neden olmaktadır.
3. Erkeklerin uyku apnesi riski daha yüksektir
Uyku apnesi, solunumun durduğu ve tekrar tekrar başladığı ciddi bir uyku bozukluğudur. Obezite, uyku apnesi alma şansınızı önemli ölçüde artırır. Üst hava yolunuzdaki yağ birikintileri nefesinizi engelleyebilir ve erkeklerin uyku apnesi geçirme olasılığı kadınlardan daha yüksektir.
Erkekler ayrıca daha kalın boyunlara sahiptir ve boğaz çevresinde büyük miktarda yağ biriktirir; bu, hava yolunun uyurken tıkanma riskini artırır. Sonuç olarak, uyku apnesinden muzdarip olma olasılığı kadınlardan daha fazladır.
Uyku apnesi yaşarsanız, tanı konulmamış ciddi uyku bozuklukları riski de olabilir. Bu nedenle, karşılaşabileceğiniz diğer komplikasyonları tespit etmek için düzenli kontrolle gitmeyi düşünün.
4. Uyku ve cinsel işlev bozukluğu arasında bir bağlantı var
Çeşitli faktörler erkeklerde iktidarsızlık sorunlarına neden olabilir. Bazı rahatsızlıklar; diyabet, kalp hastalığı ve stres ve depresyon gibi psikolojik sorunların hepsi cinsel performansınızı etkileyebilir.
Obstrüktif uyku apnesi, boğazın arkasındaki doku çöktüğünde ve hava yolunuzu kısıtladığında ortaya çıkar; sağlıklı bir şekilde uyumayı imkansız hale getirir. Ayrıca, uyku apnesinden muzdarip erkeklerde erektil disfonksiyon olması muhtemeldir. Testosteron üretimi geceleri gerçekleşir.
Bu nedenle, uyku apnesine bağlı uyku eksikliği, zayıf ereksiyonlara ve azalmış libidoya yol açan düşük testosteron seviyelerine neden olabilir. Çalışmalar, erektil disfonksiyonun şiddeti ile obstrüktif uyku apnesine sahip olma şansının arttığını göstermiştir.
Ek olarak, uyku eksikliği sıklıkla stres ve yorgunluk ile sonuçlanır ve bu da cinsel sorunları kötüleştirebilir. Uyku apnesi olan erkeklerin uyku sırasında yeterli oksijen eksikliği de mümkündür. Sağlam ereksiyon için oksijen gereklidir ve herhangi bir eksiklik sorunlara neden olabilir.
5. Ürolojik sorunlar ve uyku eksikliği arasında bir bağlantı var
Ürolojik problemlerden muzdarip erkekler genellikle depresyon ve uyku bozukluklarından muzdariptir. Aynı şekilde, genişlemiş prostatı olanlar geceleri düzenli olarak idrara kalkmak zorunda. Amerika Birleşik Devletleri’nde bir erkek sağlık kliniğini ziyaret eden 124 erkek hasta üzerinde yapılan bir çalışma, ürolojik hastalık ve duygu durum bozuklukları arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir.
Depresyon, uyku apnesi ve uykusuzluk, aşırı kilolu veya alt idrar yolu enfeksiyonlarından muzdarip yaşlı hastalarda yaygındır. Bu sorunlar, tatmin edici miktarda erkek testosteron hormonu üretmeyen hastalar arasında da yaygındır.
Son düşünceler
İyi uyku alışkanlıkları geliştirerek uykunuzun kalitesini önemli ölçüde artırabilirsiniz. Bunlar; düzenli bir uyku programı tutmak, sakin bir uyku ortamı oluşturmak, yatmadan önce elektronik cihazları kapatmak ve önerilen uyku saatlerini almak. Tüm bunların işe yaramaması durumunda, uyku bozukluğu olasılığı hakkında doktorunuzla konuşun.
Erkekler ve Uyku: Bilmeniz Gereken Bazı Gerçekler adlı yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazıya kadar esenle kalın.
Kendime göre yorumlama yaptığımda ortalama 7-8 saat uyuyorum ama bazen 4-5 saat uyuduğum da oluyor. Bakıldığında kadınların uyku kalitesi gerçekten de iyi seviyelerde çünkü çevremde böyle bayanların sayısı bir hayli fazla
Uyku her insan için önemli çünkü uykusunu alan kişiler daha dinç bir şekilde güne uyanır. Daha iyi düşünür ve karar verir.