Evde Verimli Çalışma
Eğer ki birisi karşıma geçip şöyle bir cümle kursaydı “Bir gün içinde Türkiye’deki insanlar evden çalışacaklar.” muhtemelen ona gülerdim ama bugün geldiğimiz noktada bir çoğumuz bu durumu deneyimlemeye başladık. Bir çoğumuz en azından. İnsanın adaptasyon gücünün zor dönemlerde bir şekilde çözümler üretebildiğini tekrar bize gösterdi. Tabi evden çalışmak tanıdık olmayan bir yöntem olduğu için zorlayıcı olabiliyor. Üstelik uzun saatler, günler evden çıkmıyorsanız. O halde evden çalışırken dikkat edeceğiniz noktalara Evde Verimli Çalışma başlığı altında biraz daha yakından bakalım.
Bu konuda dikkatimizi ilk çeken nokta Günlük Rutinlerimiz. Belki çoğumuz evden çalışmanın hayalini hep kuruyordu ama ilk bocalanan yerde tam olarak burası oluyor. Yani çalışma dengesi. Ya uzun saatler çalışıyorsunuz ya da işin başına bir türlü oturamıyorsunuz. Bu yüzden şunlara dikkat etmelisiniz:
- Sabah kaçta kalkıyorsunuz?
- İşe kaçta başlıyorsunuz?
- Molalarınız ne sıklıkta?
- İşinizi kaçta bitiriyorsunuz?
Bunların saatini bir bir belirleyin. Tıpkı işe gider gibi.
İkinci önemli konu ise Günlük Kıyafetleriniz. Artık dolabın karşısına geçip dakikalarca ne giysem stresi bitti. Ancak pijamalarınızla güne devam etmekte sizin motivasyonunuzu bozabilir. Sabah kalktıktan sonra güne pijamalarınızla devam etmemenizi öneriyoruz. Mesela evden online toplantılara katılanlar için kıyafet seçimi genelde üste gömlek altta pijama şeklinde olabiliyor. Bu bile sizi daha odaklanabilir hale getirebilir. Kısaca yatak modundan çıkmış olursunuz.
Üçüncü önemli konu ise Sosyalleşme. Sürekli evde olmak sosyalleşmenize engel olabilir. Malum, iş yerine gitmek bile kendiliğinden sosyalleşme haliydi. Bu sebeple mola olarak belirlediğiniz zamanlar muhakkak olsun. Bu aralarda arkadaşlarınızı, ailenizi arayın. Hatta online platformlar üzerinden görüntülü olarak sohbet etmeniz faydanıza olacaktır.
Dördüncü konu, Stres Yönetimi. Evde stresin arttığı durumlarda bunu yatıştırabilmek her zaman kolay olmaz. Zihnin kontrol hissini sağlamak, problem durumları belirginleştirmek isteyebilir. Çözemeyince kendinizi evi toplarken, sürekli bir şeyler atıştırırken, sosyal medyada zaman harcarken bulabilirsiniz kendinizi. İşin kötüsü bu tarz davranışlarla kalıcı bir kontrol hissi sağlanılamaz. Bu sebeple kendi terapisttiniz gibi belki masanın üstüne bir kalem ve defter koyarak “Nasıl hissediyorum?” sorusuna cevap vererek, duygu ve düşüncelerinizi belirtmeniz, sonuca gitmenize yardımcı olacaktır.
Beşinci konu, Çalıştığınız Bir Oda Olsun. Olmuyorsa çalışabileceğiniz bir köşede olabilir. Çalışacağınız yeri özenle hazırlayın. Her gün işe gider gibi o yere gidin ve mesainizi başlatın. Kendinizi bu şekilde şartlandırdığınız da yapmanız gerekenleri yaptığınızı göreceksiniz.
Altıncı konu, Molaları Etkili Kullanın. Bazen evde çalışmaya kendimizi kaptırır, uzun saatler kalkmadan çalışırız. Kimse size “Hadi hava alalım. Hadi kahve içmeye gidelim.” demez tabi. Aynı şekilde işe giderken ki zamanı da çalışarak geçiriyor olabilirsiniz. Bu sebeple molalarınızı, işten arta kalan zamanlarınızı evdeyken kendiniz için yaptığınız etkinlikler olarak ayırabilirsiniz. Mesela kitap okuyabilir, bir şeyler öğrenebilir, egzersiz yapabilirsiniz.
Son olarak Egzersiz konusunu oldukça önemsemeniz gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Çünkü evde geçirdiğiniz zaman boyunca genellikle hareketsiz olduğunuz için omurga ve fiziksel sağlığınız açısından spor çok önemli.
Evde Verimli Çalışma başlıklı yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazımıza kadar esenle kalın.
En önemlisi de verimli çalışayım derken verimsiz bir çalışma şekli olmaması. Bunun için belli aralıklarla mola verilmesi şart bana göre. Dediğiniz üzere egzersiz de olmazsa olmaz 🙂
Bu zamanlarda evde verimli çalışmak oldukça önemlir hal aldı doğrusu, insanlar ve şirket sahipleri için güzel bir içerik olmuş…
Bence verimli çalışabilmek için öncelikle kafanızın rahat olması gerekir. Bir yandan çocuğun ağlaması ve hele bir de dırdırcı bir eşiniz varsa asıl o zaman verimli çalışmayı siz düşünün 🙂 Daha hızlı evden nasıl kaçabilirim düşüncesi ile bulabilirsiniz kendinizi 🙂
Güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık. Evde çalışma konusuna bende bir şeyler eklemek isterim; mesela çalışırken müzik dinleyebiliriz bunun sakıncası yok bence. Hafif kısık seli bir şarkı bizi rahatlatır ve motive eder.