Kaygı ile Başa Çıkma
Kaygılı ve endişeli biriyseniz, gelecekte başınıza gelmesi muhtemel olumsuz olayları düşünerek şu an yaşayabileceğiniz güzellikleri kaçırırsınız. Bu yazıda size, elinizdeki zamanı kaybettiren, yaşam kalitenizi düşüren kaygı ile başa çıkma yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Farkında olmadan zihnimizde bir sürü çöp biriktiriyoruz. Bu çöpler genelde yarım kalmış işlerdir. Yapılması gereken bir iş, bir ödev ya da işle ilgili tamamlanması gereken bir proje. Bunlar yarım bırakıldığında o işler bırakılan yerde kalmıyor. Zihnin arka planında sizi meşgul etmeye devam ediyor. Küçük küçük biriken bu işler bir bakmışsınız ki kocaman kaygılara sebep oluyor. Çok kaygılı hissettiğiniz bir zamanda oturup düşünün. Neler sizi kaygılandırmakta? Muhtemelen bunların büyük bir kısmı iki, üç belki on dakika da halledebileceğiniz küçük görevlerden oluşuyor. Zihninizdeki kalabalığı, yarım kalmış işleri temizlerseniz daha az kaygı hissedersiniz.
Birisiyle bir tartışma yaşanıldığında mutlaka aklınıza gelir. Hazır cevap değilseniz o an kendinizi savunamadığınızı, gereken cevabı veremediğinizi hissedersiniz. Eğer ki böyle cevap veremediğinizi, ezildiğinizi hissediyorsanız karşı tarafa sonrasında gidip sen bana böyle dedin ama ben böyle hissettim, beni üzdün, keşke böyle demeseydin gibi sözlerle içinizde kalan duyguyu ortaya koyarak rahatlayabilirsiniz. Cevap vermek sadece konuşma anına mahsus değildir. Bir gün sonra da bir hafta sonra da söyleyebilirsiniz. Karşınızdaki kişi sizi anlayacak kabiliyette olmasa bile içinizdekileri söylemeniz kaygı durumunuzu azaltacaktır.
Kaygıyı arttıran temel unsurlardan bir tanesi de fazla boş kalmak ve fazla düşünmektir. Zihnin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için ona uyaranlar lazım. Okumak, gezmek, konuşmak, yeni yerler görmek, yeni insanlar tanımak, çalışmak gibi. Bunlar zihnin sağlıklı olmasını ve çalışmasının devamını sağlar. Sürekli düşünmek sizi kara delik gibi aşağıya doğru çekmeye başlar. Bu yüzden çokça düşünecek kadar boş zamanınız varsa bu zamanı doldurup kaygıdan uzaklaşabilirsiniz.
Bazen yeterince iyi olunulmadığının düşünülmesi de kaygıya yol açar. Bu düşünce ile de farkında olmadan kendinizi çokça, başarı ortaya koymuş insanlarla kıyaslarsınız. Lakin burada şöyle bir hata yapılır: Sizce kendinizi en iyilerle kıyaslamak ne kadar doğru ve ne kadar sağlıklı bir sonuç verir? Kıyaslamak yaparken bu noktaya dikkat etmeniz kaygınızı azaltır.
Kaygı ile Başa Çıkma adlı yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazıya kadar esenle kalın.
Resmen psikoloji literatüründe yer alan bir konuyu mükemmel bir özetle açıklamışsınız. Bu sorunu yaşayanlara faydası olacağını düşünüyorum. Bende aynı sorunu yaşadığım için meseleyi kendiniz çözmeye çalışmayın. Mutlaka bir psikiyatra gidin o size yardımcı olacak ilaçlar yazacaktır.
Kaygının üstesinden gelmek ve endişelerken uzak sağlıklı bir hayat yaşamak istiyorsanız sadece Allah’a kul olabilmeyi öğrenmemiz gerekir. Hayatta çok fazla rolümüzün olmadığını ve hayatımızı yönledniren Allah olduğunu, ona uyduğumuz zaman hiç bir şeyden kaygılanmamız gerektiğini bir kez daha anlamış olacağız.