
Kişisel Gelişim ve Farkındalık
Kişisel Gelişim Nedir?
Kişisel gelişimin sözlük anlamı kişinin bilgisini, konumu, karakterini kendi çabasıyla geliştirmesidir. Kişisel gelişim uygulanan metotlarla sağlanabilir. Bu metotları Kişisel Gelişim ve Farkındalık başlıklı yazımızda tek tek anlatacağım.
Yalnız kişisel gelişim için metotların uygulanması yani tecrübe edinilmesi gerekir. Çünkü beyin kanıt sistemi ile çalışır. Yani gözümle gördüm, elimle tuttum o zaman var şeklinde çalışır.
Bu zamana kadar yaşadığımız tüm deneyimlerden mutlaka bir şeyler çıkarmışızdır aslında. Kişisel gelişim için kişisel gelişim sürecinin başlamış olması gerekir. Mesela bazı insanlar neden aynı sorunlarla yada çok daha büyükleriyle gayet rahat bir şekilde başa çıkabilirken bazıları da karamsar ve sürekli şikayetçidir? Çünkü sorunlarıyla başa çıkabilenler bu sürece başlamıştır.
İnsan varoluşundan bu yana hep kendine ve çevresine katkıda bulunmuştur. Freud’ a göre kişiliğimiz çocukluk döneminde oturmaya başlar. Bu zamanda karakteristik özelliklere sahip olmaya başlarız. Peki bu karakter hep böyle mi kalır?

Kimileri “Benim karakterim böyle. Değişemem.” diyebilir. Bu düşünce yapısı yanlıştır. Kişisel gelişim süreci; ben hayatımdan memnun değilim, çevremdekilerle ilişkim iyi değil, psikolojik ve sosyal açıdan sorunlarım var gibi kendinde gördüğün eksikleri belirlemekle başlar. Kişisel gelişimin altın anahtarı sorunu kendinde aramaktır.
Yaşanılan her türlü sorunda neyi yanlış yaptım, neyi yanlış söyledim, ne söylemem gerekirdi gibi soruları kendinize soracaksınız. Çoğu kişi neyi neden yaptığını yada neyi sevdiğini bilmeden yaşıyor. Çünkü ailesi öyle dedi diye yada arkadaşları öyle istedi yada yaşadığı ortam öyle gerektiriyor diye yapıyor. Yaptığı şeyi sevdiğini zannediyor.
Etrafında çok fazla kişi olduğunda kendini dinlemen, kendini tanıman veya geliştirebilmen pek mümkün değil.
Kendinle Tanış
Tıpkı hiç tanımadığın biriyle tanışır gibi el sıkışmak, adını söylemek ve onu tanımaya başlamak gibi. Bunu kendimiz için yaptığımızda asıl “ben” e ulaşırız. Bu asıl benlik zamanla değişecek. Şöyle düşün: geçen yılki sen ile şimdiki sen arasında dağlar kadar fark var değil mi? Keşfetmenin, öğrenmenin, anlamanın, kendini tanımanın yaşı yoktur.
Kişisel gelişim kendini tanıma evresinden sonra kendini geliştirme süreci ile devam eder.
Kişisel Gelişim Bana Ne Katar?
Kişisel gelişim, çok daha özgüvenli olmanı sağlar. Çünkü kendinde eksik bulduğun yönleri öğrenmenden ve bu eksiklikleri gidermenden dolayı kendine daha çok güvenirsin. Şöyle bir örnek vereyim. Bisikleti ilk sürmeye başladığın zaman nasıl sürmen gerektiğini bilmiyordun. Çünkü bisiklet sürme konusunda yetersizdin. Yetersiz olduğunu görüp bu eksikliği gidermeye çalışarak rahatça bisiklet süren biri haline geldin.
Özsaygını arttırır. Çünkü artık kendini tanırsın. Bu uğurda kendini geliştirmek adına verilen onca kendini sevmeni ve saygı duymanı sağlar. Kendini seven insanı, başkaları da sever ve sayar.
Kişisel Gelişime Nasıl Başlanır?
Küçük adımlarla ve hemen şimdi. Bu konuyla ilgileniyorsun ki bu yazıyı şuan okuyorsun. Bu zaten harika bir adım. Yaptığınız her şey de ben bunu gerçekten yapmak istiyor muyum diye sormaya başlamalısınız. Mesela bu benim hoşuma gidiyor mu, bunu yapmamdaki sebep nedir, neden böle hissediyorum gibi soruları kendine sormalısın.
Yapılan en büyük hata mutsuz olduğunda yada kötü bir deneyim yaşadığında bu neden benim başıma geldi diye düşünür. Bu noktada düşüncende değiştirmen gereken bazı noktalar var. Birincisi kötü deneyim yoktur. Her deneyim sendeki benliği keşfetmeni sağlar. İkincisi mutlu olduğunda yada bir şeyler başardığında kendine sorman gereken bunu nasıl yaptım, neden şuan bu kadar mutluyum. Bu bana ne hissettiriyor sorusu çok önemlidir.
Kişisel gelişimde konu sizsiniz. Başkasının ne yaptığı yada ne düşündüğü ile ilgili düşünceleri bir kenara atmalısınız. Dışarıdan gelen her türlü olayla mutsuz olmak, umutsuzluğa düşmek yaşam tarzınız olmamalı. Sizler içinizdekilerden mutluluk üreteceksiniz.
Kişisel Gelişim ve Farkındalık başlıklı yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazıya kadar esenle kalın.
Kişinin kendini geliştirmesi için kendisine karşı sorumluluk hissetmesi lazım. Bazen kendinde neyin eksik ve yetersiz olduğunun öz eleştitirisini yapabilecek özgüven ve olgunlukta olmanız lazım. Bilinçli bir çaba ile kendini geliştirmeye çalışmak, diğer tüm eğitim ve gelişim modellerinden çok daha fazla sonuç verir.