okuma-aliskanligi-ve-onemi

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap okumak en başta kelime dağarcığınızı geliştirir. Kullandığınız kelime sayısı arttıkça dünyaya bakış açınız değişmeye başlar. Sonrasında ise hayal gücünüz artar. Bambaşka bir insan olursunuz. Bunları yapabilmek için tek yapmanız gereken aktivite, kitap okumak. İsteyip de hala kitap okuma alışkanlığına sahip olmayanlardansanız Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? başlığı altındaki önerileri deneyebilirsiniz.

Bir beceri, bir alışkanlık kazanırken en kolayından başlamak durumundayız. Eğer en zor olanından başlarsak başından bir beceri elde edemeden o işten sıkılırız. Kitap okuma alışkanlığı kazanmaya çalışırken en sık yapılan hatalardan birisi size uymayacak kitaplarla başlamak. Bu kitaplar çok kalın olabilir, teknik terimleri çokça içeriyor olabilir ya da sahip olduğu dili ağır olabilir. Böyle kitaplarla başlangıç yaparsanız kitap okuma alışkanlığını kazanamadan kitabı bırakırsınız. Sonrasında bütün kitaplar hep böyle diye kitaplardan uzak durmaya başlarsın.

Kitap okuma alışkanlığını ağırlık kaldırmaya benzetebiliriz. Ağır kaldırırken öncelikle hafif kilolarla başlanır, kademe kademe ağırlık arttırılır. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için aynı yolu izleyeceksiniz. Başlangıçta size ilgi çekici gelen kitabı seçmelisiniz. Alışkanlık kazanmak için çizgi romanla bile başlayabilirsiniz.

İlk adımı atıp kendinize bir kitap seçip bir süre okuma eylemine devam ettiğiniz de bu okuma işi çok sıkıcı diye düşünebilirsiniz. Kitap okuma eylemi bana uygun değil dediğiniz zaman şunu düşünmelisiniz: Eğer ki kitabın ilk 40-50 sayfasını okuduysanız ve kitap hala ilginizi çekmediyse hiç düşünmeden o kitabı bırakın. Başka bir kitabı okumaya başlayın. Bir kitabı .ilginiz olmadığı halde okursanız o kitaptan bir verim alamazsınız.

cocuklara-kitap-okuma-aliskanligi
Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı

Alışkanlık edinirken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi istikrarlı olmaktır. Kitap okurken nasıl istikrarlı olunabilir? Gününüzün yarım saatini kitap okumaya ayırmalısınız. Başlangıçta bu süre size az gelebilir. Zaten fazlasını okumanız çok daha iyi. Lakin burada önemli olan belirli bir düzenle birlikte kitap okumaya devam etmeniz. Eğer ki vaktim olmuyor diyorsanız metro da, otobüste, minibüste, sıra beklerken yanınızda bulundurduğunuz kitap ile yarım saatlik kitap okuma zamanınızı tamamlayabilirsiniz. Başlangıçta kitap okuma alışkanlığını kazanana kadar mutlaka her gün kitap okumaya özen gösterin.

Bir kitabı bitirmenin hazzı bambaşkadır. Yeni profiller, yeni düşünceler, yeni tasvirler öğrenmiş ve okumuşsunuzdur. Peki bir sonraki kitabı okumak için kendini nasıl motive edebilirsin? Bir deftere okuduğunuz kitaptaki beğendiğiniz, altını çizdiğiniz kısımları not edebilirsiniz. Ek olarak başka bir deftere de okuduğunuz kitapların listesini not edebilirsiniz.

Kitap okuyan birisi ile kitap okumayan birisi arasındaki farkı rahat bir şekilde anlayabiliriz. Kitap okuyan kişi olayları farklı değerlendirir, kullandığı kelimeler zenginleşir. Konuşurken ki kültür farkını rahat bir şekilde tartabiliriz. Bulunduğu ortamda önem verilen, söylediği sözlere değer verilen bir birey olmak istiyorsanız kelimeleri kullanmanın gücünü kullanmalısınız. Bu yeteneği elde edebilmek ise bol bol kitap okumaktan geçer.

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? adlı yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazıya kadar esenle kalın.

4 Yorum var “Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

  1. kitap okuma alışkanlığı kazanmak için sevdiğimiz türde kitapları okuyabiliriz bu şekilde sıkılmadan kitap okuyup alışkanlık haline getirebiliriz.

  2. Kitap okumayı çok istiyorum ama işte biraz okuyunca hemen sıkılıyorum bilmiyorum belkide ne okuyacağıma karar veremiyorum. Aslında okuyacağım kategoriyi bulabilsem kitap okuma alışkanlığı kazanabilirim.

  3. Kitap okumak çok güzel bir özellik okul zamanları çok kitap okuyordum. Şuanda zamanım olmadığı için çok fırsat bulamıyorum. Bu yüzden bu yazı sayesinde yine içimde bir heves oluştu. İnşallah yine okumaya çalışacağım.

  4. Ülkemizde okuma orani oldukça düşük bunun en büyük sebebi de küçük yaşlardan itibaren okuma alışkanlığı kazandırmamak olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kitap okumak için bu teknikleri uygulamayı düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

asiri-kiskanc-erkek Önceki Yazı Kıskançlık ile Sahiplenmek Arasındaki Farklar
yeni-birisiyle-tanisma-onerileri Sonraki Yazı Birisiyle Nasıl Tanışılır?