motivasyon-teknikleri

Nasıl Motive Olunur

Bir çok şey yapmak istiyorsun, bir sürü hayalin var, projelerin çok fazla, potansiyelinin olduğunu düşünüyorsun ama bir yerde bir duvara tosluyorsun. Bu duvarın adı “motivasyonsuzluk.” Nasıl Motive Olunur başlıklı yazımızda sizlere motivasyon kazanma tekniklerinden bahsedeceğim.

İlk olarak bir amaç lazım size ama öyle sıradan bir amaç değil. Birilerinin sana telkin ettiği ya da senin sonradan uydurduğun bir amaç da değil ya da “ne iş olsa yaparım ağabey.” dediğin bir amaç da değil. İçinde bir yerlerde keşfedilmeyi bekleyen tamamen senden olan, sen olan bir amaç. Bu amaç senin tutkularına karşılık gelmeli. Yaptığın zaman sana keyif vermeli. O yüzden amacınızı seçerken çok dikkatli olmalısınız. Ne yaparak başarılı olacağınızı ya da ne yaparak zengin olacağınızı en ince ayrıntılarına kadar düşünmüş olmanız gerekir.

Çok para kazanacağım, bir çok şeye sahip olacağım gibi hedefler, amaç değildir, sonuçtur. Bunlara sahip olsan bile bir gün şunu fark edeceksin: sahip olduğun şeyler sendeki motivasyon etkisini zamanla yitirecekler. O yüzden seçtiğin amaç ne kadar içinden geliyorsa, ne kadar içsel bir motivasyona sahipse senin için o kadar kuvvetli olacak.

kendini-motive-et
Kendini Motive Et

Biliyorum çok zekisin, isteklisin. Hayatta bir çok şeyi yapmak istiyorsun ve hepsini aynı anda yapmak istiyorsun ama bir çok şeyi aynı anda yapmaya çalışırsan seni bekleyen şey sadece kocaman bir hayal kırıklığı olacaktır. O yüzden motivasyon için dikkat edeceğiniz ilk nokta: aynı anda sadece bir işi yapmak ve o işe odaklanmak. Bunu yapmadığınız takdirde bir çok işte başarısız olmanız kuvvetle muhtemel olan ihtimaldir. Hedeflerinizi sıraya koymanız, en önemlisinden başlayıp, adım adım gerçekleştirmeniz motivasyonunuzu sabit tutacaktır.

Türk gibi başla” deyimini bilirsiniz. Biz Türkler bir işe çok güzel başlıyoruz. Varımızı, yoğumuzu başlangıçta ortaya koyuyoruz ama sonrasında nefes nefese kalıyoruz. Böyle olunca da “Bu zamana kadar neyi başardım ki, bunda da aynı sonucu aldım.” düşünceleri aklımızda yer etmeye başlıyor. Lakin hedefi tamamlamak için temponuzu adım adım arttırmanız lazım. Sonradan lazım olacak enerjiyi başta harcarsak, motivasyonunuz zamanla azalır.

Amacınıza giden yolda “mükemmelliyetçiliğin” tuzağına düşmeyin. Bir şeyi başarmanız için mükemmel olmanıza gerek yok, yaptığınız şeyin mükemmel olmasına gerek yok. Sadece YAPIN! Hata yapmaktan korkarsanız hiç bir şey yapamazsınız. En güzel şeyleri yapan insanlar, hata yapmaktan korkmayan insanlardır.

Çalışmayı ve dinlenmeyi birbirinden tamamen ayırmalısınız. Çalışırken sadece çalışmalı, dinlenirken sadece dinlenmelisiniz. Peki çalışırken araya bir sürü dikkat dağıtıcı şey girerse? Yeterince çalışmadığın için pişman olursan? Ortaya çıkacak sonuç “bıkkınlık” olacaktır.

Kendinizi ödüllendirmelisiniz. Eğer yeterince çalışıyorsan ve güzel sonuçlar alıyorsan kendini ödüllendirmen motivasyonunu daha da yüksek tutacaktır. Ödüller büyük ya da küçük olabilir. Büyük amaçlar gerçekleştirdiğinizde kendinize daha büyük ödüller vermelisiniz. Büyük ödüller o büyük amaçları taçlandıracaktır.

Nasıl Motive Olunur başlıklı yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazıya kadar esenle kalın.

1 Yorum var “Nasıl Motive Olunur

  1. Motivasyon konusunda sıkıntı çekenlere veya bir diğer deyiş ile motive olamayanlara tavsiyem; Abraham Lincoln’un hayatını okusunlar. Çok etkilenmiştim okuduğumda.. Büyük bir motivasyon ve başarı hikayesi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

dogru-kisi-ile-mi-berabersin Önceki Yazı İlişkini Test Et
elestiriye-acik-olmak Sonraki Yazı Eleştiriler Karşısında Ne Yapmalıyız