Sosyal Medyanın Psikolojik Etkilerini Engelleme
Son dönemde kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Etrafta olan biten olaylar, patlama videoları, koronavirüs hayatınızı nasıl etkiledi? Facebook, youtube, twitter gibi sosyal medya kanallarında maruz kaldığımız bazı haberler ve görüntüler günlük hayatımızda psikolojik olarak zorlanmamıza sebep olabiliyor. Doğrudan bu olayları yaşayan kişi olmamamıza rağmen seyrettiğimiz ya da karşılaştığımız görüntüler ruh halimizi, yaşantımızı, sosyal ilişkilerimizi olumsuz etkileyebiliyor. Sosyal Medyanın Psikolojik Etkilerini Engelleme adına sizlere bazı taktikler vereceğiz.
Doktor Ramster’ın 189 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmasında kişilerin dehşet verici videoları izlediklerinde yüksek stres seviyelerine ulaştığını ve travma sonrası stres bozukluğuna benzer belirtilerin oluşabildiğini ortaya koydu.
Olayı bizzat yaşamasanız da vekaleten travma yaşayabiliyorsunuz. Doktor Ramster’ın bu araştırması sosyal medya ile gerçek hayatın ne derece iç içe geçtiğini bizlere gösteriyor. Bununla birlikte sosyal medya da izlediğiniz dehşet verici görüntüler herkesi eşit oranda etkilemiyor. Psikolojik olarak daha dirençliyseniz daha az etkilenirken daha zayıf bir durumdaysanız daha çok etkilenebiliyorsunuz. Ayrıca sizde tahmin edersiniz ki bu görüntüler çocukları çok daha fazla etkiliyor.
Sosyal medyanın en büyük eksikliklerinden bir tanesi kişinin psikolojik olarak etkilenme ihtimaline karşı bir uyarıcının olmamasıdır. Örneğin televizyonlarda +13, +18, şiddet içerir gibi uyarılar ile karşılaşırken sosyal medyada izleyeceğimiz bir video öncesinde bu tip bir uyarı ile karşılaşmıyoruz. Dolayısıyla tıkladığınız her hangi bir videonun sizde olumsuz bir iz bırakma ihtimali artıyor.
Peki sosyal medyanın sebep olduğu stres durumunu nasıl yöneteceğiz?
Sosyal Medya Kullanımı Düzenlenmeli
Günümüzde sosyal medya hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Ondan tamamen vazgeçmek yerine kullanımını düzenlemek daha sağlıklı bir yöntem olacaktır. Gün içinde kullandığınız süreyi azaltmanız, sizi rahatsız eden provakatif paylaşımlar yapanların takibini bırakmanız, rahatsız edici görselleri ve yorumları paylaşmaktan kaçınmanız sizi büyük oranda koruyacak.
Sosyal Destek Alın
Size değer veren, yanında güvende hissettiğiniz arkadaşlarınızla ya da akrabalarınızla daha fazla zaman geçirin. Duygularınızı asla bastırmayın. Sizi dinleyen, yargılamayan bir yakınınızla ihtiyaç halinde konu üzerine sohbet edin.
Günlük Hayatınıza Devam Edin
Ortalama bir gününüz nasıl geçiyorsa o şekilde yaşamaya devam edin. Hatta mümkünse günlük rutinlerinize dahaözenli yaklaşın ve daha fazla sorumluluk alın. Daha sosyal bir hale getirin.
Uzman Desteği Almaktan Çekinmeyin
Travmatik durumdan daha hızlı çıkabilmek için ihtiyaç halinde klinik psikolog ya da psikiyatristten destek almayı ihmal etmeyin. Psikolojik düzeyinizin yeterli olmadığını düşündüğünüzde yardım almaktan çekinmeyin. Toplum tarafından kötü görünürüz korkusunu kesinlikle aklınızın bir köşesinden çıkarın.
Sosyal Medyanın Psikolojik Etkilerini Engelleme adlı yazımızın güncel erkek blog sitesi, erkek sohbeti . com’daki zamanının sonuna geldik. Bir sonraki yazıya kadar esenle kalın.
Sosyal medya bizim için velinimet olsa da aşırı kullanımı psikolojik ve fiziksel kusurlara yol açması kolayca öngörülebilir bir tahmin. Sosyal medyanın olumsuz etkilerinden korunmalıyız.
Sosyal medyaya bağımlı olursan zombi gibi ortalıkta gezersin. Her şeyi ayarında kullanmak önemlidir. İnsanoğlu içgüdüsel olarak sosyal bir varlık olduğundan karşı tarafı duymak, konuşmak, hissetmek ister. Sosyal medyada her şey yapmacık olduğundan çok fazla vakit harcamayın derim.
Şu korona günlerinde herkes sosyal medya veya oyuna yöneldi. Herkes psikolojik açıdan etkilendi ne yazıkki. Her şeyde olduğu gibi sosyal medya da sosyal hayatı etkilemediği sürece faydalı.
Sosyal medyanın bence tek olumsuz psikolojik yönü var o da biz insanların saçma sapan herşeyi paylaşmak istememiz. İnsanın kendisine hakim olması ve paylaşım yapmadan önce düşünerek onara göre karar vermesi gerekir.