Topluluk Önünde Konuşmaktan Korkma ve Çözümleri
Eğer topluluk karşısında konuşma yapmanız gerektiğinde soğuk terler döküyorsanız, midenize kramplar giriyorsa korkmayın, yalnız değilsiniz. Yetişkinlerin %75’i sizin gibi hissediyor. Topluluk Önünde Konuşmaktan Korkma ve Çözümleri isimli yazımızda sizlere topluluk karşısında konuşurken nasıl rahat olabilirsiniz, kendinizi nasıl daha iyi ifade edebilirsiniz onlardan bahsedeceğim.
Başlayalım.
Kalabalık bir grup karşısında yapacağınız konuşmada anlatacağınız konuya hakim değilseniz, ister istemez gergin olmanız kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden ilk başta konuya hakim olmamız, o konuda bilgimizin tam olması çok önemli. Bir diğer önemli nokta ise bolca tekrar yapmalıyız. Küçük küçük provalar yapmalıyız ki, kendimizi daha rahat hissedelim ve anlattığımız şey bizde biraz refleks haline gelsin. Bilirsiniz refleks olarak yaptığımız hareketleri istemsiz bir şekilde yaparız. Bunun için mesela; eskiden, bir gruba karşı konuşmaya çıkmadan önce anlatacağım konu üzerine kendi sesimi kaydederdim ve sesimi dinlerdim. Ya da yapabilirseniz anlatımınızı videoya çekebilirsiniz. Ya da en kötü ihtimal bir aynanın karşısında sanki karşınızda başkaları da varmış gibi anlatacağınız konunun provalarını yaparsanız, topluluk önünde konuştuğunuz da çok daha rahat hissedersiniz.
Kalabalık gruplar önünde konuşma yaparken tedirgin olmamızın en büyük nedenlerinden birisi hata yapmaktan korkmaktır. Ama siz ne kadar mükemmel olursanız olun, ne kadar hazırlanırsanız hazırlanın, ister istemez küçükte olsa hata yapmaktan kaçınamazsınız. Bu hatalar aslında sizin insani yönünüzü gösterir. Düşünün ki durağan konuşan, her şeyi ezber gibi anlatan, hiç hatası olmayan biri, insanlara soğuk ve uzak gelebilir. O yüzden küçük hataların olması samimi olarak algılanmanızı kolaylaştırabilir. Bir de şu var: hata yapmaktan ne kadar korkarsanız, hata yapmaya o kadar yakın olursunuz.
Bir gruba karşı bir konuşma yaparken ne kadar samimi olursanız, ne kadar kendiniz olursanız o kadar rahat edersiniz. İşin enteresan tarafı da şudur: Siz ne kadar kendiniz olursanız, ne kadar samimi olursanız, dinleyiciler sizi o kadar çok sevecektir.
Birçok insan sahneye çıktığı zaman, bir grup önünde konuşma yapacağı zaman çoğunlukla şöyle hisseder: Diyelim ki o an 100 kişiye bir konuşma yapacak. Karşısında sanki 100 tane hakim, onu yargılamak için hazır halde bekliyor. Eğer böyle hissediyorsanız ve baştan sıkıcı bir şekilde konuşmaya başlarsanız, ister istemez insanların yüzü gülmeyecektir. Kafanızda da böyle bir ön yargı olduğu için sanki bu durum gerçekleşiyormuş gibi hissedebilirsiniz. O yüzden bir konuşma yapacaksanız başında bir hikaye ile başlamanız, kendi hayatınızdan bir örnek vermeniz ya da bir espri ile başlamanız dinleyicileri rahatlatacaktır. En önemlisi sizi de rahatlatacaktır. Onların gülen yüzleri eşliğinde bir şey anlatmak sizin için çok daha kolay olacaktır.
Siz, dünyanın en iyi konuşmacısı dahi olsanız, o an dünyanın en ilginç konusunu anlatıyor dahi olsanız dinleyiciler arasında her zaman sıkılan tipler olacaktır. Sizi ilgiyle dinleyenlere değil, bu tiplere odaklanırsanız, o an konuşma yaparken kendinizi sorgulamaya başlarsınız. Ne anlatırsanız anlatın, sizi ilgiyle dinleyenlere odaklanmanız kendinizi daha iyi hissettirecektir.
Topluluk Önünde Konuşmaktan Korkma ve Çözümleri isimli yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazıya kadar esenle kalın.
Güzel tavsiyeler, yinede topluluk önünde akıcı konuşmak, zordur, işim gereği yıllardır topluluk önünde konuşuyorum ama hala bazen korktuğum yerler olmuyor değil.
Küçüklükten beri bastırılan bir şey olduğunu düşünüyorum bunun. Belki küçükken çekinilir ama yetişkin olup da hâlâ konuşamayan insanlar biliyorum
Güzel tüyolar içeren bir yazı. Ayrıca küçük ama etkili bir yöntem de; konuşma sırasında o ortamda bulunan ve karşısında rahat olduğunuz birisine odaklanıp sanki “sadece onunla konuşuyormuş” gibi düşünmektir.