Utangaçlıktan Kurtulma
Selamlar. Bugün için konuşmak istediğim konu utangaçlıktan kurtulma. Utangaçlık konusu kadın-erkek,genç-yaşlı bir çok insanın başını ağrıtmaktadır. İstenildiği gibi hareket edebilmeyi,düşünmeyi engellemekte; hatta kişiyi rezil bir durumla karşı karşıya bırakabilmektedir. Bu durumla baş edebilme yollarından bahsetmeden önce sorunun ne olduğunu bir anlayalım.
Utangaçlık Nedir?
Kısaca bahsetmek istersek, kişinin kendi kendine ürettiği korkulardır. Gözler üzerine çevrildiğinde kendini ifade etmekte güçlük çekiyorsan, eline geçen fırsatları korkularından dolayı kaçırdığını düşünüyorsan utangaç bir bireysin demektir.
Utangaçlıktan kurtulma ile ilgili öncelikle şunu belirtmem lazım; utangaçlık durumundan kurtulmak bir anda mümkün değil. Yani yazıyı okuyup, sabah uyanınca bir anda ben artık utanmıyorum diye uyanmak mümkün değil. Lakin zamanla ve çalışma ile istenilen sonuçları elde edebilirsiniz.
O zaman yapılması gerekenleri anlatmaya başlayalım.
Gereksiz Düşüncelerden Kurtulun
Utangaç insanlar kendilerini en çok eleştirenlerdir. İç sesleri sürekli kendileriyle ilgili eksik,yanlış yada beğenmedikleri yanlarına odaklanır. Mesela, “Herkes bana bakıyor.Ya yanlış bir şey yaparsam? Acaba görünüşüm kötü mü? Konuşurken kelimeler boğazıma düğümlenir ise rezil olurum.” gibi senaryolar kafanda dönüp duruyorsa hareketlerin ve konuşman bu düşüncelerle baskılanır. Zincirle bağlanmışsınız gibi düşünün. Bir şeyler yapsanız da tam yapamazsınız. Çünkü zincirle yapabilecekleriniz kısıtlanmıştır. Bu durumu aşmak için olumsuz düşünceleriniz yerine olumlu düşünceler koymalısınız. Bunu da şu şekilde yapabilirsiniz: Yanında rahat hissettiğiniz birileri mutlaka vardır. Onların yanında nasıl hissettiğinizi ve nasıl konuştuğunuzu hatırlayın. Utandığınız ortama geldiğinizde de ortamdakilerle, iyi hissettiğiniz kişilerle konuşuyormuş gibi konuşmaya çalışın. Bu düşünceye odaklanamadıysanız konuşmayı başlatmak ya da konuşmaya alışmak için başka bir yere bakarak konuşun ve kısa sorular ya da kısa cevaplarla da olsa konuşmaya çalışın. Bir yandan da mutlaka kısada olsa insanların yüzlerine bakın. Bu durum alışmanızı kolaylaştıracaktır. Ortama ısındığınızı düşündüğünüzde karşınızdaki kişilere odaklanarak konuya dahil olabilirsiniz.
T Noktası
Bir çok kişinin en çok sıkıntı çektiği noktalardan birisi konuşurken gözlere bakamamaktır. Gözlere baktığınızda çekingenlik hissediyorsanız, T noktası iki kaşın arasındaki bölgedir. T noktası denilen noktaya bakarak bir yandan karşınızdaki kişinin göz teması kurduğunuzu düşünmesini sağlarsınız hemde gözlere bakmayarak rahat hissedersiniz. Bu yöntem satış, sunum gibi aktif iletişim gerektiren birçok iş kolunda da kullanılmaktadır. Bu sayede sizde zamanla göz göze kontak kurarak konuşmaya alışacaksınız.
Alıştırma Yapın
Bence en etkili ve en basit olan yöntem alıştırma yapmak. Şimdi şöyle düşünün: Türkler olarak yıllardır İngilizce eğitimi görmekteyiz. Peki yıllarca verilen emeğin karşılığını alabilmekte miyiz? Yani Türkiye’de İngilizce konuşabilen insan sayısı fazla mı? Üzülerek belirtiyorum ki Hayır. Bunun sebebi de o dili konuşmamamız. Bol bol konuşma pratiği yapılmalı ki iyi bir şekilde konuşabilelim. Utangaçlığınızı yenmek istiyorsanız utandığınız konuların üzerine gitmelisiniz. İnsanlarla etkileşiminiz iyi değilse dışarı çıkın, insanlarla kısa kısa diyaloglara girin. Nasılsa o kişileri bir daha görmeyeceksiniz. Örnek vermek gerekirse: “Selamlar. Bu adres nerede,nasıl gidebilirim?” yada “Şu otobüs Beşiktaş’a gider mi?” gibi günlük konular konuşma yapmanıza yardımcı olacaktır. Alıştırma yaptıkça daha kolay iletişime geçtiğinizi fark edeceksiniz.
Evet dostlar. Bu yöntemleri mutlaka deneyin. Zamanla ve çalışmayla çok daha iyi durumda olduğunuzu göreceksiniz. Utangaçlığınızdan kurtulmak istiyorsanız mutlaka ortamlarda bulunun. Çeşitli etkinliklere katılın. Ne kadar çok insanla muhattap olursanız kendinizi ifade etme rahatlığınız o derece iyi olacaktır. Psikolojik olarak daha kapsamlı bir yerden bilgi almak istiyorsanız siteye bakabilirsiniz. Diğer yazıma geçiş yapmak isterseniz tıklayınız. Bir daha ki yazıya kadar esenle kalın.