verimlilik-formulu-verimlilik-nedir

Verimlilik Formülü

%80 ihtimal ile dolabınızdaki kıyafetlerin sadece %20’sini giyiyorsunuz. Ya da %80 ihtimal ile arkadaşlarınızın %20’si ile görüşüyorsunuz. Dünya servetinin %80’inin dünya nüfusunun sadece %20’sinin elinde olduğunu biliyor muydunuz? Bu kuralı Vilfredo Pareto bulmuş. Bu yüzden bu kurala Pareto İlkesi yada 80/20 kuralı denilmekte. Bu kurala göre sonuçların %80’i sebeplerin %20’sinden kaynaklanır. Bu oran elbette değişkenlik gösterebilir. Fakat kuralın genelliliği aynı kalır. Yani sonuçların çok büyük kısmı sebeplerin çok küçük bir kısmından kaynaklanır. Bu ilkeyi Verimlilik Formülü başlığı altında verimlilik kavramıyla ilişkilendireceğim.

Başlayalım.

Diyelim ki kendi işinizi kurmuşsunuz, onu büyütüp, geliştirmek istiyorsunuz. Eğer sizde ilk kez kendi işini kuran ve sadece teorik bilgiye sahip biriyseniz zamanınızın %80’ini çokta önemli olmayan şeylerle uğraşarak harcayacaksınız. Zamanınızın %20’sini müşteri bulmak, onlarla görüşmek, iletişim kurmak gibi önemli noktalara harcayacaksınız. Bu küçük kısım para kazanmanızı sağlayacak asıl etmenleri içermekte. Ama çoğu insan önemli noktalarla uğraşmak yerine detaylarla uğraşarak daha çok para kazanabileceklerini düşünüyorlar.

Ya da diyelim ki reklam ve pazarlama kampanyası ile uğraşıyorsunuz. Genelde yapılan kampanyaların %20’si size müşterilerin %80’ini kazandırır. Geriye kalan kampanyaların %80’i ise ancak %20 sonuç verir.

Bu kural sadece iş alanında değil, hayatın her alanı için geçerli. Mesela instagram, facebook gibi sosyal medya platformlarında harcanan zamana bakalım. Şuna baştan söyleyim sosyal medyanın zararlı olduğunu düşünmüyorum. Esas sorun bu platformlarda geçirilen zamana karşı ne kadar fayda sağlanıldığının idrak edilmesi gerektiği. Harcadığınız zamanın %20’sinde işinize yarayacak faydalı bilgiler öğreniyorsunuz.

zamani-iyi-degerlendir
Zamanı İyi Değerlendir

Arkadaş çevrem hep geniş olmuştur. Eskiden arkadaşlarımın hepsine eşit zaman ayırmaya ve onlarla sürekli iletişim halinde kalmaya çalışırdım. Bu ilkeyi öğrendikten sonra anladım ki arkadaşlarımın sadece %20’sinden fayda sağlayabiliyordum. Manevi ve bilgi açısından. Bana değer arkadaşlarıma daha çok odaklanarak onlara yararlı olmaya ve daha çok vakit ayırmaya karar verdim. Bu şekilde zamanımın %80’ini boşaltmış oldum ve bu zamanı işlerime, kitap okumaya, yeni şeyler öğrenebilmeye ayırma fırsatım oldu.

Kuralın nasıl işlediğini anladığınızı düşünüyorum. Bu ilkeyi hayatınızın her alanında uygulayabilirsiniz. Bu ilkeden öğrenilebilecek en önemli nokta maksimalist olmamak ve aşırıya kaçmamak. Bir gün 24 saat. Ne bir fazla ne de az. Günlük yaşamda bizlere %80 faydalı olacak ve %20 zamanımızı alacak şeylere vakit ayırmalıyız.

Verimlilik Formülü adlı yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazıya kadar esenle kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

irade-gucu-gelistirme-artirma Önceki Yazı İrade Gücü Nasıl Geliştirilir
zengin-insanlarin-ozellikleri Sonraki Yazı Zengin İnsanların Düşünce Tarzı