
Zaman Yönetimi
Daha fazla zamanınız olursa daha fazla şey yapabileceğinizi ama bir türlü zamanı yetiştiremediğinizi düşündünüz mü? Eğer sizde bunu sık sık düşünenlerdenseniz zamanını iyi yönetemeyenlerdensiniz demektir. Zaman Yönetimi başlığı altında en değerli hazinemiz olan zamanı daha iyi nasıl yönetebilirsiniz, bundan bahsedeceğiz.
Zamanı idare edebilmek için ilk yapılması gereken şeylerden bir tanesi yapmak zorunda olduğumuz işler için öncelik sırası oluşturabilmek. Eğer öncelik sıramız olmazsa önemli olan işleri atlamış, önemsiz olan işlere fazla zaman harcamış olabiliriz. Bahsedeceğim ilk teknik olan Eisenhower Matrisi tam bu işe yarıyor.
Eisenhower Matrisi
Eisenhower Matrisi uygulanması çok basit bir teknik. Önünüze beyaz bir kağıt alıyorsunuz ve bu kağıdın üzerine dört adet büyük kutu çiziyorsunuz. Bu kutuları, yapmanız gereken işleri önem sırasına dizerken kullanacaksınız. Bu önem sırasını belirlerken kullanacağınız iki adet değişken var; Yapacağınız işlerin önemli olması yada önemsiz olması, acil olması yada acil olmaması gibi.

Dört adet kutuyu çizdiyseniz kutuları tek tek isimlendireceksiniz. İlk kutu başlığına: “Önemli ve Acil Değil” yazacaksınız. İkinci kutuya: “Önemli ve Acil” diye yazıyorsunuz. Üçüncü kutuya: “Önemli değil ve Acil Değil” yazıyorsunuz ve dördüncü kutuya ise “Önemli Değil ve Acil” yazıyorsunuz.
Peki bu adımdan sonra ne yapacaksınız?
Birinci kutu için yapılacakları yazıyorsunuz ve yapacağınız zamana karar veriyorsunuz. Bu kutu, bu iş önemli ama aciliyeti yok demek. İkinci kutu için yapılması gerekenler listesindekilerin hemen yapılması gerekiyor. Üçüncü kutuya geldiğimizde kafanızda yer edinmiş ama yapmanıza pekte gerek olmayan işleri de buraya yazacaksınız. Dördüncü kutuya ise eğer ki işi yaptırabileceğiniz başka birileri varsa işleri onlara devredin.
Eisenhower Matrisi ile kafanızdaki yapılacaklar listesindeki karışıklığı gidermek hedeflenir. Gereksiz olan işler çöpe atılacak, acil ve önemli olanlar ise hemen yapılacak. Bir öncelik sırası oluşturulmuş oldu.
Peki bundan sonra ne yapılacak?
Pomodoro Tekniği
Burada devreye Pomodoro Tekniği giriyor. Pomodoro Tekniği‘nde yapılacaklar basittir. Kısa süren bir çalışma seansı ve arkasından küçük bir mola. Kısa süren çalışma seansı 25 dakika sürüyor. Sonrasında da 5 dakikalık bir mola. Bu 30 dakikalık sürece 1 Pomodoro deniliyor. Toplamda 4 Pomodoro‘yu tamamladığınızda 20-30 dakikalık büyük bir mola hakkınız oluyor. Buna dikkat edin. Sadece 4 Pomodoro‘yu tamamlarsanız bu uzun molayı edersiniz. Günde 8 ile 16 Pomodoro ideal olan ölçektir. Ayrıca büyük mola da kesin bir şekilde telefondan ve sosyal medyadan uzak durun. Aklınız mola zamanında da sadece işinize odaklı olmalı.
Zaman Yönetimi adlı yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazıya kadar esenle kalın.
Benim zaman yönetimi konusunda ki düşüncem şudur öncelikle yapılacak işler ya da çalışmaları belirledim diyelim ona göre acil olanları ve gerekli olanlara öncelik vererek zamanı daha iyi yönetiyorum. Tabiki illaki zamanı doğru şekilde kullanmak için planı doğru yapmak gerekiyor.
Hayatımızda hep birşeyler başarmak ya da yapmak isteriz örneğin yeni bir aktivite yapmak ya da yeni bir üniversite okumak ancak bunun için zamanımız olmadığını söyleriz. Ancak eğer inanç ve azim olursa bunlar zamanlama yapılarak yapılacak işler bana göre
Zaman aslında en önemli şeydir. Yaşadığımız hayatın 1 dk öncesine bile dönemeyiz. O yüzden pişman olacak şeyler yapmamak için zamanı iyi değerlendirmek gerekir.