Zenginliğin Temel Prensipleri
Zengin baba, yoksul baba kitabının yazarı Robert Kiyosaki benim iki babam var diyor: Biri öz babası, diğeri ise multimilyoner olmasında büyük etkisi olan ve bildiği her şeyi öğretmiş olan en yakın arkadaşının babası. Yazarın öz babası doktora yapmış ve üniversitede ders vermekteydi. Diğer babasıysa sekizinci sınıfı bitirdikten sonra hayata atılmış ve çoğu şeyi yaşayarak öğrenmişti. İkinci babası Hawai adalarının en zenginlerinden biri olarak vefat ediyor ve çocuklarına milyonlarca dolar miras bırakıyor. Öz babası da evlatlarına ödenmesi gereken borçlar ve vergiler bırakıyor. Zenginliğin temel prensipleri konusu altında konunun detayına ineceğim.
Başlayalım.
Para kazanmak aslında bir bilim. Öyle bir bilim ki okullarda öğretilmiyor. Okullar da öğretilen iyi bir kariyer yapmanın yollarıdır. Çoğu aileler benzer şeyler öğreterek onları aynı yola yönlendiriyor. Eğer anne babanız en zengin %1 lik kesimden değilse size sıradan insan olmanın yollarını gösteriyor olacaklar. Sizin kötülüğünüzü istediklerinden değil tabi ki. Bunu yapmalarındaki sebep bilgisiz ve tecrübesiz olmaları.
Zengin baba, yoksul baba kitabını okuduğumda 4 yıllık lisans eğitimimde öğrenemeyeceğim kadar çok şey öğrendiğimi fark ettim. Okudukça böyle kitapların yazarları benim için zengin baba olmaya başladılar. Eğer siz de benim gibi bu bahsettiğim %1 lik zengin kesime mensup ailelerde doğmamışsanız Robert Kiyosaki’nin bu kitabını okumanızı şiddetle tavsiye ederim.,
Bir çoğumuz iyi bir maaşın bütün maddi sorunları çözeceğini düşünüyoruz. Asıl sorunları çözen para kazanmayı bilmekten geçiyor. Şöyle ki bir çoğumuzun asıl sorunu ömür boyu sadece para için çalışmak, çektiğimiz zahmet ve verdiğimiz zamanın karşılığında sadece maaş almak. Kişi zengin olmak istiyorsa öyle hareket etmeli ki para için değil, parası onun için çalışsın ve katlanarak büyüsün. Bunun için şu iki finansal terimi iyi bilmeliyiz: Aktifler ve pasifler.
Aktifler kısaca, cebinize para koyar. Pasifler ise cebinizden para çıkartır. Eğer arabanız varsa ve onun için aylık 100 TL harcama yapıyorsanız o zaman arabanız pasif, eğer ki arabayı kiraya vererek haftalık 100 TL kazanıyorsanız o zaman arabanız aktif olur. Zenginler neden daha da zenginleşirken, fakir hep yerinde sayıyor? Çünkü zengin aktife para yatırıp daha çok kazanıyorken, yoksulsa pasife yatırıyor parasını. O yüzden fakirin hayat standartları her zaman aynı kalıyor. Eğer kendi işinizi kurmakla veya başkasının işine yatırım yapmakla paranızı riske attığınızı düşünürken onun yerine telefonunuz olduğu halde son model bir telefon almayı tercih ediyorsanız yada televizyon olduğu halde daha büyük bir televizyona para harcamayı tercih ediyorsanız bir sene sonra o eşyalardan bir para kazancınız olmayacak. Tecrübe ve para kazanma şansını kaybetmiş olacaksınız.
Şimdi aklınızdan şu soru geçebilir: İstediğim gibi harcamayacaksam ve istediğimi alamayacaksam o zaman neden para kazanıyorum ki? Mevzu kazandığınız parayı harcamak değil, asıl mevzu kazancınızın artması ve biriktirdiğiniz paraya oranla ne kadarını harcayabildiğinizdir. Diyelim ki kazancınız 5000 TL aylık harcamanız 2000 TL. Üstüne 1000 TL harcayarak istediğiniz şeyleri almanızda sorun yok. Çünkü kalan 2000 TL ile bir aktife yatırım yapabilecek konumdasınız. Bu yatırımla da aylık kazancınızı 6-7 bin TL ye çıkarabilme şansınız olacak. Herkes şimdiki durumuna göre bu kuralı uygulayabilir.
Bu kitaptan öğrenmeniz gereken en önemli ders: Hikayedeki fakir kişi gibi düşünen insanlar hayatlarının sonuna kadar para için çalışır ve maaşlarının artmasının sorunlarını çözeceğine inanır. Zengin kişi gibi düşünen insanlar ise belli bir zaman para için çalışsalar da belli bir süreden sonra biriktirdikleri parayı işleterek, paranın onlar için çalışmasını sağlar.
Zenginliğin Temel Prensipleri adlı yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazıya kadar esenle kalın.
bu prensipleri ve önerileri cidden kaale alacağım.. bakalım pozitif anlamda gelişmeler olacak mı? gerçekten rehber bir yazı olmuş.
Güzel etkileri olacağına inanıyorum. Güzel düşünceniz için teşekkürler.